Wat zijn de voordelen van verticale tuinen?

Verticale tuinen, groene wanden of plantenwanden, binnen en buiten staan volop in de belangstelling en niet ten onrechte. Het modulaire gevelsysteem van de Groene Wand ziet er niet alleen mooi uit maar bieden tal van economisch, ecologisch en maatschappelijke voordelen. Zo dragen ze bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad. Groene gevels maken onderdeel uit van klimaatbestendig en natuurinclusief bouwen.

Bekijk hieronder alle voordelen.

CO2 absorptie

Een verticale tuin helpt in de strijd tegen het terugdringen van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en draagt hierdoor bij aan een beter klimaat. 1 m2 groene gevel onttrekt 2,3 kg CO2 per jaar aan de lucht en produceert 1,7 kg zuurstof.

Luchtzuiverende planten zorgen voor een schonere lucht

Planten verlagen de concentratie van koolstofdioxide en andere stoffen die in hoge concentraties schadelijk zijn (met name organische stoffen zoals formaldehyde en benzeen). Hierdoor krijgt verontreinigde lucht minder kans en wordt de lucht als frisser ervaren. 

Gezonde werkvloer en verhoogt welzijnsgevoel

Groen bevordert een gezond binnenklimaat. Klachten als geïrriteerde ogen, hoofdpijn, droge keel en vermoeidheid nemen af. Op kantoren waar voldoende groen is toegepast, ziet men een daling van het ziekteverzuim. Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.

Een verticale tuin verhoogt een toename aan vlinders en bijen

Een verticale tuin met verschillende soorten planten bevordert de biodiversiteit.  In en om de verticale tuin is een toename te zien van vogels en insecten, zoals vlinders en bijen.

Temperatuur- en geluiddempende werking

Een groene wand werkt als een geluidsbarrière om uw pand. Het absorbeert geluid met 41% ten opzichte van een traditionele gevel en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen in uw pand als daarbuiten. 

Een verticale tuin buiten heeft echter nóg een voordelig effect op onze leefomgeving. Waar het in een stedelijke omgeving tot maar liefst zes graden warmer kan zijn dan in het omringende platteland, heeft een groene wand een temperatuurverlagende werking. Planten gaan dit zogenaamde ‘Urban Heat Island’ tegen, terwijl bebouwing en verharding zonlicht absorberen en warmte uitstralen.

Absorbeert regenwater

Een groene gevel absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten en substraat. Dit vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel, wordt de piekbelasting op het riool verminderd en worden daaruit voortvloeiende overstromingen gereduceerd.

Natuurlijke uitstraling en waardevermeerdering vastgoed

Naast het technische aspect geeft een verticale tuin voor buiten een duidelijk waarde vermeerdering van het vastgoed door de landmark werking. Het realiseren van een plantenwand voor buiten is de ultieme maatregel om uw gebouw te vergroenen en circulair te maken in een transformatie traject.

Biedt een healing enviroment

Groen bevordert een sneller herstel van patiënten, waardoor een kortere verpleegduur ontstaat. In een groene omgeving is de pijntolerantie hoger. Dit wordt ook wel een ‘healing environment’ genoemd.

Op zoek naar een verticale tuin voor uw kantoor, hotel, school, ziekenhuis of ontvangstruimte? Bekijk onze portfolio of neem contact met ons op voor een verblijvend gesprek.


Deel deze FAQ

Stel uw vraag

 • Het telefoonnummer is niet verplicht, maar wel handig!
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, jpeg, Max. bestandsgrootte: 32 MB, Max. aantal bestanden: 10.

  Contactgegevens

  Vergroen mee!

  Bent u geïnteresseerd in onze producten? Vraag meer informatie aan of maak een afspraak.

  Scroll naar boven